dissabte, 24 de novembre del 2012

Com s'alimenten els nostres éssers?


A partir de l’observació de la quantitat d’algues hem volgut investigar si hi havia altres éssers que regulaven la quantitat d’algues.

Ens hem familiaritzat amb els éssers que hi viuen i que formen aquest ecosistema per tal d’interessar-nos per quins éssers hi havia i de què s’alimenten cada ésser.

Aquest ha estat el diàleg que ens ha portat a parlar de l’alimentació de cada ésser que hi conviu en el nostre estany.

-Sabem que els peixos s’alimenten d’algues, però hi els altres animals?

-Jo sé que les granotes s’alimenten d’insectes, però de res més?

-Jo tenia entès que les granotes s’alimenten d’insectes quan són adultes però els capgrossos no s’alimenten d’insectes...

-Llavors de què s’alimenten els capgrossos?

-Per a que tots aquets éssers es mantinguin en el nostre estany és fonamental alimentar-se... llavors on troben el seu aliment? I de què s’alimenten?

-Perquè es compleixi aquets ecosistema tots formen una cadena on participen diferents espècies, i per això és mantenen vius en el nostre estany.

-Com és forma aquesta cadena? Quins elements necessiten per que es mantingui?

-Si desapareix una espècia deterioraria les altres espècies?

Podríem classificar doncs els éssers vius que hi conviuen en l’estany segons com i a on s’alimenten.

Són els peixos els únics que s’alimenten d’algues?

Per tal de saber si hi ha altres éssers vius al nostre estany que regulen el creixement de les algues primer ens hem d’interessar i observar per veure el tipus d’essers vius que hi conviuen i que regulen el nostre Micro ecosistema:
Els éssers vius visibles i no visibles i les funcions que tenen dins del nostre ecosistema són els següents per tal d’organitzar-los d’alguna manera tindrem en compte la seva alimentació i així classificarem els éssers vius segons siguin: organismes productors,consumidors primaris i consumidors secundaris.


Els organismes productors: són les algues i plantes, ja que són elles mateixes capaces de produir el seu propi aliment.




Consumidors primaris: són els éssers vius que s’alimenten de plantes o algues.
Consumidors secundaris: són els animals que s’alimenten d’altres animals.

Cal dir que és molt important parlar de l’aigua que trobem, en aquest cas és l’aigua estancada que ens aporta els mineres i altres substàncies abiòtiques, aquestes són els components no vivents necessaris per a tots els éssers vius.
Organismes productors que trobem al nostre estany
·         Algues: les algues es desenvolupen amb la llum del sol, la temperatura de l’aigua i dels fosfats i nitrats que troba a l’aigua.
Les algues serveixen d’aliment per als peixos i altres éssers vius de l’estany com poden ser les larves d’insectes,larves de mosquit, larves vermelles...
·         Plantes aquàtiques: Transformen l’energia solar i subministren aliment al plàncton animal del qual s’alimenten organismes de major mida, com els peixos. Els lliris d’aigua, altres vegetals emergents, i les plantes que viuen en els fons són també productors que alimenten a organismes de major mida a la cadena alimentària dels estanys. Les flors, les herbes i les fulles converteixen l’energia solar en energia química utilitzable pel món animal.
Consumidors primaris
·         Microorganismes: es troben a tot arreu i tenen la funció de descomposar la matèria orgànica feta a trossets minúsculs per altres que no deixen per dolent allò que encara es pot aprofitar. Masteguen fulles i altres deixalles orgàniques.
·         Mosquits: Les larves i mosquits s’alimenten de les algues que troben a l’estany i aquets insectes serveixen d’aliment per a les granotes. Solen situar-se damunt de la vegetació de l’estany.
·         Capgrossos: els capgrossos s’alimenten d’algues i d’altres plantes aquàtiques fins que és fan adults.
·         Els cucs i els escarabats:S’alimenten de plantes i residus vegetals i solen situar-se sota terra.
·         Fongs: és un tipus de microorganisme, els fongs i els bacteris són des componedors. Desintegren les restes vegetals en nutrients que les plantes en creixement poden extreure del terra.
Consumidors secundaris
·         Serps d’aigua:s’alimenten d’altres animals petits com sargantanes,peixos,ous de peixos... elles estan en els seus propis caus i solen estar molt amagades, només surten quan s’han d’alimentar.
·         Aranyes: S’alimenten només d’animals vius i les trobem a sobre de la vegetació de l’estany.
·         Granotes aquàtiques: les granotes tenen la funció de mantenir a ratlla les poblacions d’insectes d’un estany, a banda d’alimentar-se d’insectes també s’alimenten d’altres granotes,capgrossos,ous de peixos,i peixos petits.
A les granotes els hi agrada l’aigua quieta i silenciosa.
Les granotes es situen on estan les plantes naturals, ja que aquestes serveixen per atraure insectes i així les granotes puguin alimentar-se.
L’aigua on convisquin les granotes no ha de ser cristal·lina sinó que ha de mantenir un estat més natural, amb una mica de matèria orgànica i algues que serveixin d’aliment per a larves d’insectes.
Depredadors externs:
No tenen un medi fix, sinó que al ser externs no és situen en un lloc en concret.
·         Gats: s’alimenten d’altres animals i de  plantes.
·         Aus: D’alimentació especialitzada, les aus mengen sovint formigues.
Un cop ja sabem de què s’alimenta cada espècie veiem que tenen una relació entre ells i que formen una cadena alimentària(fonamental per al desenvolupament d’un ecosistema).
A partir de la següent foto observem la cadena alimentària i on està situada cada espècie.

La cadena alimentària doncs s’inicia amb els vegetals ja que tenen la capacitat de crear matèria viva a partir inert, per això se’ls denomina productors. Al següent grau de la cadena trobem als animals que s’alimenten dels productors i que reben el nom de consumidors primaris i aquets mateixos serveixen d’aliment pels consumidors secundaris.
Per tancar la cadena apareixen els bacteris que tenen la funció de descomposar les plantes i els animals, gràcies aquesta descomposició apareixen els elements simples que són utilitzats d’aliments per les plantes.
Per tal de fer una relació de com s’alimenten els animals del nostre estany em fet la següent cadena amb tots els animals que hi trobem:



Conclusions
·         Observem els diferents tipus d’éssers que hi conviuen en el nostre estany i trobem que cadascú ocupa un espai propi
·         Els éssers és classifiquen en tres grups segons la seva alimentació.
·         Descobrim que entre ells formen una cadena alimentària i que per tant cada ésser s’alimenta d’un altre segons les seves característiques.
·         Els capgrossos s’alimenten d’algues fins que són adults que s’alimenten d’insectes.
 
·         A partir de la cadena alimentària veiem com els animals s’autoregulen entre ells i per tant formen un ecosistema.

 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada