dissabte, 24 de novembre del 2012

Els habitants del nostre estany. ELS MICROORGANISMES (Part 2)


- Com podriem fer una observació dels microorganismes del nostre estany?
Després de totes aquestes informacions creiem convenient corroborar i ampliar la informació a través de l’ús d’un microscopi òptic al laboratori:
Principals elements d'un microscopi:
1.ocular 2. revòlver; 3. objectiu;
4. mecanisme d'enfocament; 5. platina;



Ho volem fer així per tal de fer-ho més vivencial i, per tant, s’entén millor el coneixement, s’emmagatzema millor i  es passa de ser informació abstracte a més real i demostrable.

Hem organitzat aquesta sessió seguint els següents passos:
Hem agafat una mostra de l’estany que conté l’aigua, amb algues i amb restes orgàniques difícils d’identificar.




A continuació, hem decidit organitzar la nostra observació separant els elements d’aigua, algues, restes com fulles i elements no identificats a causa de la descomposició.
1. Algues
El que voliem veure eren les seves cèl·lules.
Què hem vist?


Així són les cèl·lules de les nostres algues

Són organismes unicel·lulars que han format col·lònies i van formant aquest color verdós.

2. Fulla
Voliem veure les seves cèl·lules i si hi habitava algun microorganisme
Què hem vist?


Cèl·lules fulla

No hem vist cap organisme però estem convensudes de que si hi hagues més augments hi trobariem vida microscopica perquè estem veien que té les cèl·lules mortes i està en procés de descomposició (funció dels microorganismes).

3. Element de l’estany no identificat per la descomposició.
Volem mirar d’identificar què és, veure si hi habiten microorganismes.

 Què hem vist?

Mostra no identificada. Tot i el nivell de putrefacció, creiem que és un cadàver de peix.

Zooplàncton dins de la mostra




















Fitoplàcton dins de la mostra

Ens hem adonat que a mesura que donem més augments en el microscopi hem trobat oganismes més minúsculs i amb estructures més senzilles. I que tots estàn actuant en la descomposició de la matèria orgànica, alimentant-se d'aquest cadàver.

4. Aigua
Volem veure si existeixen microorganismes en l’aigua del nostre estany
Què hem vist?

Microorganismes que habiten en l'aigua de l'estany

Observant l'aigua amb el màxim augment hem trobat com petits puntets que es movien per tota la mostra. Aquests puntets eren microorganismes que habitaven en l'aigua del toll.

A continuació us deixem un video de youtube sobre una classe que ha fet el mateix experiment que nosaltres amb els elements d'un aiguamoll i troben microorganismes semblants als nostres. Així podreu veure més clar i més vivencial com ho hem fet nosaltres i què hi hem trobat:



CONCLUSIÓ
- Segons les característiques dels microorganismes podem trobar tres tipus: a
rqueobacteri, bacteri i eukarya. En el nostre estany podem trobar-ne els tres però sabem a ciència certa que hi habiten segur els bacteris i els eukarya per la informació sobre on es troben.

- Sabem que els microorganismes, encara que no els veiem són omnipresents, és a dir, estan per tots els racons i que tenen com a principals funcions
 reciclar la matèria de la naturalesa, és a dir, de descomposar i netejar l'estany d'aquells èssers morts i transfomar-los en elements reutilitzables com per exemple, aliment per les plantes i de ser ells mateixos alimentació d'altres formant així una cadena alimentària.

- Des del punt de vista microscopic trobem vida en constant moviment i actuant sobre tot el medi. Els èssers vius que trobem al nostre estany són de tamanys molt variables. Per exemple, en el medi aquàtic, podem anar des dels peixos o les serps d'aigua fins als microorganismes que hem visualitzat en el microscopi i possiblement podriem trobar vida encara més microscòpica. Aquest microbis interactuen amb la resta d'èssers i amb el medi produint canvis en ells.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada