dijous, 22 de novembre del 2012

Els habitants del nostre estany. La granota i els seus capgrossos


Aquests amfibis pateixen una metamorfosis, és a dir, un conjunt de canvis i transformacions des de que neixen  fins arribar a ser adultes. És important dir que el seu primer hàbitat és l’aquàtic i fins que no acaben de transformar-se no surten de l’aigua, per tant, es passa de viure en un hàbitat aquàtic a un semiterrestre. A partir d’aquí entrem de manera més detallada a aquest fenomen anomenat metamorfosis.Els ous es ponen a l’aigua ( una granota pot pondre entre 1000 i 4000).



Els ous estan envoltats d’un líquid que és com una gelatina que els protegeix. Al cap de dues setmanes, depenent de la temperatura de l’aigua ja que si és més freda es trigarà més, passen d’ou a capgròs. Un cop surten de l’esfera transparent que els ha protegit es queden un temps enganxats a les restes de l’embolcall, ja que els hi proporciona el primer aliment. El capgròs primer és de color negre i després ja passa a ser d’un color més verdós o terrós.És molt curiosa l’aparença de les larves o capgrossos, ja que és completament diferent a la dels seus pares. 
La diferència més abismal és que els capgrossos tenen el cap i el cos junts, sense potes i amb una llarga cua. De fet, podríem dir que s’assemblen més a un peix que a una granota. Els capgrossos necessiten quedar-se a l’aigua per sobreviure, ja que tenen brànquies i mengen peixos petits o bé algues. Més endavant se li fan els pulmons, li surten potes( primer les del darrera) i la cua va desapareixen.
Un cop ja han patit la metamorfosis ja podem dir que són adultes i la vida semiterrestre ja la poden gaudir.Les granotes adultes tenen un color verdós semblant a les fulles, per protegir-se i camuflar-se entre la vegetació.

Fent referència al seu habitat, al tenir la pell tan humida necessiten viure en llocs humits i on l’aigua estigui a l’abast, per tal de mantenir en bones condicions la seva pell, ja que sinó s’assecaria.

Per tant, per a les granotes i els capgrossos l’aigua es converteix en un requisit per a poder sobreviure en un microecosistema, hi ha una gran dependència. I ara explicarem el perquè
d’aquesta necessitat vital per part d’aquests amfibis:


  •  Les granotes ponen els ous a l’aigua perquè no tenen closca i si no es moririen 
  • Les larves o capgrossos viuen a l’aigua fins que es converteixen en granotes.
  •  Les granotes adultes es remullen per a què no se’ls sequi la pell, per a què es mantingui humida. És a dir, les granotes absorbeixen l’aigua a través de la pell.  
  • Les granotes es reprodueixen a l’aigua

Pel que fa la seva reproducció, el període de cria és a la primavera, on els mascles rauquen molt fort per tal de cridar a la femella, fan com unes competicions de veure qui ho fa més fort per tal de cridar l’atenció i iniciar la cúpula. El mascle, un cop té la femella a les seves mans, salta a la seva esquena i l’agafa per sota de les potes del davant o bé per la cintura. El mascle es queda sobre la femella fins que aquesta pon els ous( sempre a l’aigua).
Les granotes hibernen, algunes durant els períodes més freds de l’any s’enterren o bé marxen del seu hàbitat. Cal dir, que la temperatura corporal de les granotes depèn del seu medi ambient ( gran
interrelació d’ésser viu- medi)


Per acabar, ens agradaria remarcar la importància de la pell humida de les granotes, la qual és permeable. A través de  la pell absorveixen la major part d’oxigen, ja que no tenen prou desenvolupats elspulmons i no els hi poden proporcionar tot l’oxigen.
El desavantatge de la permeabilitat de la pell és que de la mateixa manera que l’aire flueix a través d’ella, els líquids corporals es poden evaporar i escapar, és per això que tenen aquesta gran dependència a l’aigua per anar controlant les condicions adequades per la seva pell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada