dijous, 22 de novembre del 2012

Obserbem els habitants del nostre estany!




En l’anterior entrada vam parlar de la sorprenen quantitat d’algues, les quals ens dificultaven la  visibilitat del fons del nostre estany. Per a donar resposta a aquesta quantitat d’algues vam investigar sobre l’alimentació dels peixos, on vam poder veure que un dels diferents aliments que ingereixen són les algues, per tant vam concloure la publicació en que els peixos actuaven com a reguladors de la quantitat d’algues.
En aquesta publicació, seguint la mateixa direcció i en busca del coneixement sobre el microsistema que observem, se’ns planteja una altra petita curiositat: cap altre ésser viu regula la quantitat d’algues? Ens resulta difícil de creure que cap altre ésser dugui a terme la mateixa funció que duen a terme els peixos, malgrat que les nostres observacions diuen tot el contrari, ja que està ple d’algues. Pensem que poden haver microorganismes que potser actuïn com a reguladors per molt miníma que sigui la seva activitat.
Per poder investigar sobre aquesta pregunta que se’ns planteja, trobem imprescindible analitzar, observar i investigar els diferents éssers vius que conviuen a l’estany. En els següents apartats treballarem:
La seva manera de viure: si hibernen o no, com es relacionen, com es reprodueixen, què necessiten per a viure i quines són les condicions necessàries per a sobreviure en el microsistema.
La seva alimentació: aquest apartat el durem a terme fent una cadena alimentària on s’englobin tots els habitants d’aquest estany, per tal de veure la interrelació i la dependència dels uns als altres.
L’objectiu d’aquesta investigació és veure quin paper té cadascú en el dia a dia de l’estany, què els uneix, apart del medi on viuen i conviuen. Primerament parlarem de la manera de viure de cada animal i més endavant tractarem la seva alimentació dissenyant una cadena alimentària.
Abans de començar la investigació, parlem del que ja sabem, de quins éssers vius sabem i observem que habiten a l’estany, com viuen i s’alimenten.
-          A veure, podem veure a simple vista les granotes.
-          Si, de granotes n’hi ha moltes però ràpid s’espanten i salten cap a l’aigua quan ens veuen venir.
-          Jo a l’estiu, de tant en tant, veig serps d’aigua entre les pedres i alguna vegada he vist pells de serp.
-          Però de moment no n’hem vist cap de serp d’aigua, per què serà?
-          Jo tinc entès que les serps hibernen però no sé quan comencen a hibernar, segurament que ja se deuen estar preparant per el moment.
-          I quan hibernen què mengen?
-          Suposo que deuen tenir reserves o busquen un lloc per hivernar el qual tinguin aliment a prop o bé s’autoalimenten.
-          Alumillor no necessiten aliment ja que la seva activitat en el moment d’hivernar és mínima?
-          A part de les serps i les granotes de ben segur que hi ha una gran varietat d’insectes.
-          Sí, jo tinc entès que són l’aliment de molts dels éssers vius d’un ecosistema.
-          Però tampoc ens hem d’oblidar de les plantes!!
-          És veritat, hi ha una gran vegetació que dóna vida i color en aquest estany, però a part d’això, les plantes quin paper tenen dins d’aquest microecosistema?
-          Jo crec que són l’aliment d’alguns habitants de l’estany.
-          Si, i els nenúfars, per exemple, són útils per a què les granotes hi reposin sobre d’ells.
-          I els nenúfars on tenen la flor?
-          Bé, ara no la veiem perquè segurament no és el període en que aquesta planta floreix.
A partir del diàleg que mantenim les tres, ens posem d’acord a investigar la vida d’alguns animals del nostre estany, per posar-nos en situació i apropar-nos més als habitants d’aquest estany. Amb aquesta recerca no pretenem treure grans investigacions sobre aquests éssers vius, simplement volem informar-nos d’aspectes bàsics com ja hem dit anteriorment ( reproducció, si hivernen o no, condicions per a sobreviure i relació entre ells).
Abans de començar a parlar dels nostres habitants, hem acordat treballar en profunditat els éssers de fàcil visibilitat, com és el cas de les granotes i serps d’aigua, ja que són els que més curiositat ens desperten pel que fa la seva manera de viure, a part són els més fàcils d’observar, i en conseqüència, de contrastar amb la informació que anem trobant, a diferència dels insectes.
Malgrat això, els insectes també els treballem però d’una manera més general perquè no es poden veure tant clarament com altres éssers vius de l’estany i no tenim una certesa de quins són exactament els que trobem a l’estany, ja que no els hem vist, probablement per les seves dimensions. Per acabar investigarem sobre dues plantes que abunden en el nostre estany: els nenúfars i els papirs (deixant de banda les algues que ja les hem treballat anteriorment).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada